Welkom beste bezoeker

HIER WORD NOG AAN GEWERKT

disciplinesIn het turnen zijn er acht verschillende disciplines. zo hebben we:

-artistieke gymnastiek heren

Bij artistieke gymnastiek hebben we twee niveau's het A- en het B-niveau.
HetA-niveau: Het deelnemersveld van het A-niveau uit gymnasten die topsport doen.

HetB-niveau: Het deelnemersvel van het B-niveau bestaat uit gymnasten die wel heel goed kunnen turnen maar voor deze gymnasten is het A-niveau iets te moeilijk.

De gymnasten worden ook in leeftijds categoriŽn verdeeld. Deze verdeling geld zowel voor het A-niveau als voor het B-niveau.
 • pupillen 6 tot en met 8 jaar
 • benjamins 9 tot en met 10 jaar
 • minimen 11 tot en met 12 jaar
 • beloften 13 tot en met 14 jaar
 • juniors 15 tot en met 16 jaar
 • seniors 17 tot en met .. jaar


 • Van pupillen tot minimen voeren de gymnasten oefeningen uit van het opgelegd werk. Dit zijn oefeningen dat vast staan en niet meer veranderd kan worden. Er zijn altijd 5 verschillende keuze's uit oefeningen 4 verschillende oefeningen en oefening 5 is dezelfde oefening als oefening vier maar met bonussen. Deze oefeningen verschillen weer van A-niveau tot het B-niveau. De A-oefeningen zijn moeilijker dan de B-oefeningen. Er is een kleine uitzondering de pupillen mogen op wedstrijden de A- en B-oefeningen nog door elkaar turnen (bv. aan het paard een B-oefening, ringen A-oefening, rek B-oefening sprong B-oefening, grond A-oefening en brug A-oefening). Dit is omdat vaak trainers van jonge gymnasten nog niet weten welk niveau ze hun gymnast zullen laten turnen en deze regel maakt dat beslissen een beetje makkelijker.

  De juniors en seniors voeren oefeningen uit van het vrij werk. Dit zijn de oefeningen die de gymnasten en trainers zelf samen stellen met delen uit de FIG-code(zie geschiedenis). Hier zie je op een wedstrijd veel afwisseling in de verschillende oefeningen omdat niet iedereen dezelfde delen kan. Het verschil tussen de twee niveau's zie je hier vooral bij de punten telling bij het A-niveau is een A-deel 0.1 en een B-deel 0.2 en een C-deel 0.3ptn waard en ik het B-niveau is dit voor een A-deel 0.3 voor een B-deel 0.6 voor een C-deel 0.9ptn. Het verschil ligt hem ook in de delen die je ziet in de oefening. Bij het A-niveau ga je vaker C-, D- en E-delen zien dit zijn de moeilijkere oefeningen die in de FIG-code staan. Bij het B-niveau ga je vaker A-, B-, C- en soms ook wel eens een D-delen zien.


  -artistieke gymnastiek dames

  Bij artistieke gymnastiek dames hebben we drie niveau's nl. het A-, B-, C-niveau. Hier hebben we ook leeftijdscategoriŽn:

  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -

  - trampoline
  Bij trampoline hebben we drie verschillende niveau's nl. het A-, B-, C-niveau.

  Hier hebben we natuurlijk ook leeftijdscategoriŽn: -
  -
  -
  -
  -

  - tumbling

  Bij tumbling heb je drie niveau's het A-, B- en het C-niveau.

  Hier hebben we ook leeftijdscategoriŽn:

 • pupillen 7 tot en met 8 jaar
 • benjamins 9 tot en met 10 jaar
 • miniemen 11 tot en met 12 jaar
 • beloften 12 tot en met 13 jaar
 • juniors 14 tot en met 15 jaar
 • seniores 16 tot en met ... jaar


 • -dans en demo

  Bij dans en demo zijn er geen categoriŽn zoals bij artistieke gymnastiek alleen zijn dans en demo wel gescheiden. Bij dans en demo is er jaarlijks een wedstrijd circuit waar alle dans- en demogroepen aan deelnemen om zo in de finale(best show teams finale) te geraken. In die finale strijden de 5 beste dansgroepen en de 5 beste demogroepen tegen elkaar. En in deze finale wordt ook het demoteam gekozen dat naar het gymgala mag in gent.

  -acrobatisch gymnastiek

  Hier hebben we ook drie verschillende niveau's nl. het A-, B en het C-niveau.
  Maar hier zijn geen leeftijdcategoriŽn.
  Hier hangt de leeftijd van de gymnasten af van de gymnasten zelf. Hier mag geen te groot verschil zijn in leefttijd tussen de partners.

  De oefeningen worden uitgevoer op muziek. De maximum lengte van een nummer is 2 minuten 30 seconden er is geen minimum tijd.

  -ritmische gymnastiek
  Hier hebben we ook drie verschillende niveau's nl. het A-, B en het C-niveau.

  Hier hebben we ook leeftijdscategoriŽn nl.
 • benjamins 6 tot en met 7 jaar
 • miniemen 8 tot en met 9 jaar
 • beloften 10 tot en met 11 jaar
 • juniors 12 tot en met 14 jaar
 • seniors vanaf 15 jaar

 • benjamin 1: 2001 (zonder tuigen) benjamin 2: 2000 (zonder tuigen en touw) Miniemen A: 1999- 1998 (zonder tuigen, touw en bal of hoepel) Beloften A: 1997-1996 (zonder tuigen, touw en hoepel en of bal of knots of lint, 4 oefeningen in totaal) Juniors A: 1995-1993 (touw, hoepel, bal, lint) UEG Seniors A: vanaf 1992 (touw, hoepel, knots, lint) FIG

  Bij de benjamins is het eerste jaar nog zonder tuigen pas vanaf het tweede jaar wordt er al met een tuig gewerkt nl. het touw. Bij de minimen wordt er ook nog zonder tuigen gewerk maar ook met nl. touw en bal of hoepel. Bij de beloften word er ook nog zonder tuigen gewerkt maar ook weer met nl. touw en hoepel en of bal of knots of lint. In totaal vier oefeningen. Bij de juniores en seniores is elke oefening met een tuig en bij de juniors zijn dit. touw, hoepel, bal, lint. Bij de senioren zijn dit.touw, hoepel, knots en het lint.

  In het B- en C- niveau worden er opgelegde oefeningen geturnt.

  -aerobic gymnastics

  Bij aerobics hebben we twee niveau's nl. het A- en het C-niveau.

  Bij het C-niveau turnen alle gymnasten opgelegde oefeningen.
  Bij het A-niveau turnen alle gymnasten vrije oefeningen dus zelf samengestelde oefeningen.